★ GÅ VÅR STORA KRISTALLKURS, FRÅN 850 KR I MÅNADEN ★ ★ Gå vår stora kristallkurs, från 850 kr i månaden ★

Alla blogginlägg

Hur ser man skillnad på äkta och oäkta Aura Kvarts?

Hur ser man skillnad på äkta och oäkta Aura Kvarts?

Har du svårt att se om en aurakvartskristall är äkta eller inte? Här får du några knep på hur du kan se skillnad på en äkta och en oäkta!

Aurakristaller är kristaller som t.ex. Aqua Aura, Rose Aura och Angel Aura kvarts som oftast finns med klar kvarts som bas men också rosenkvarts och ametist och annat.

Alla Aurakristaller är tillverkade!

Först och främst så vill vi klargöra att samtliga Aurakristaller är tillverkade och finns inte i naturen. Aurakristaller är kvarts som man CVD-behandlar (CVD står för Chemical Vapor Deposition) och är en kemisk process där ett fast ämne fälls ut i en gasblandning för att överföras i en kemisk reaktion på ett annat ämne, i detta fall kvartskristaller.

Denna process får det fasta ämnet att binda sig med atomerna i kvartskristallen. Fasta ämnen som fälls ut kan vara bland annat guld, nickel, platina, silver osv. som alla ger olika färger på kristallerna.

När de tillverkas med CVD-behandling så har vi märkt att kristallen blir lite skörare än vanliga kvartskristaller och går i fler och mindre bitar om man skulle råka tappa dem och det är kanske inte så konstigt med tanke på den tuffa kemiska behandling de får genomgå.

På de som har CVD-behandlats förenas ädelmetallerna med molekylerna i kristallens yta, partiklarna lägger sig alltså inte bara utanpå. Kristallen får en helt annan yta än tidigare och den här molekylbindningen kan inte brytas, så den kommer inte att slitas bort hur mycket du än använder kristallen.

Det här är en dyr och omständlig process och de kristallern vi har i webbutiken köper vi in från en av de främsta tillverkarna på marknaden som inte tar några genvägar och det ser man på kristallerna. De har en helt fantastisk lyster!

Då kommer vi till de mindre seriösa tillverkarna. De som ska fuska och försöka få fram billigare varianter som liknar den CVD-behandlade men som inte alls har samma kvalitet och lyster.

Vi har köpt några för att visa skillnaden.

På de billigare varianterna så använder man inte den dyra kemiska processen med ädelånga och oftast har man inte ens använt ädelmetaller. De är helt enkelt doppade i ett färg- eller oljebad och sedan har de fått torka.

Ibland kan man skrapa bort denna beläggning med en kniv vilket är helt omöjligt på de äkta eftersom molekylerna har förenats med varandra. Men ibland har man lyckats få ytan så pass hård även på de falska att beläggningen inte kan skrapas bort och då kan man testa med en nagelfil, ibland kan filen avslöja en falsk.

Beläggning som vi skrapat bort med en kniv avslöjar den falska Auran. Detta är bara en bergkristall som doppats i någon typ av färgbad.

Det kan vara väldigt svårt att se skillnad överhuvudtaget, som på dessa två. Den till vänster är äkta och den andra oäkta men väldigt lik. Men tittar man ordentligt så kan man se att den som är äkta har en annan lyster än den oäkta.

 

Ska man inte köpa de oäkta alls?

Vi tycker att man ska göra precis som man vill. Gillar du de oäkta så spelar det ju egentligen ingen roll så länge du är medveten om att det inte är en s.k. Aura-kristall.

Ja, vi hoppas att du i alla fall blev lite klokare av detta och att du kan se skillnad i alla fall och slipper bli lurad. Scrollar du ner lite så hittar du en lista över alla Aura kvarts kristaller som finns på marknaden. I slutat ser du också fler exempel på äkta och falska kristaller.

" Alla Aura kvarts kristaller är kvartskristaller från början som sedan har bearbetats av människan.

 

Olika Aurakristaller

Det finns en rad olika Aurakristaller och här listar jag de som finns på marknaden idag, men det kanske kommer finns fler och ha gärna i åtanke att flera varianter är väldigt lika och att de kan ha behandlat med samma ämne men i olika grad vilket ger dem olika utseenden. Har jag missat någon så skriv gärna en kommentar.

 • Angel Aura Kvarts
  CVD-behandlade med platina och silver och ibland guld och andra metaller för att få en blåaktig-, silvrig ton eller regnbågslyster. Färg: Vit/transparent med en iriserande yta. Liknar Opal Aura.
 • Apple Aura kvarts
  CVD-behandlade med nickel. Färg: Äppelgröna toner.
 • Aqua Aura Kvarts
  CVD-behandlade med guld. Färg: Ljusblå.
 • Azure Aura/Celestial Aura/Indigo Aura Kvarts
  CVD-behandlad med guld, indium och niob. Färg: Indigoblå med metallisk yta.
 • Champagne Aura Kvarts
  CVD-behandlade med guld och iridium. Färg: Champagnegul.
 • Cobalt Aura Kvarts
  CVD-behandlad med kobolt. Färg: Metallisk blå.
 • Flame Aura Kvarts
  CVD-behandlad med titan och niob. Färg: Blåviolett metallisk.
 • Opal Aura Kvarts
  CVD-behandlad med platina och liknar Angel Aura. Färg: Vit/transparent med en pärlliknande iriserande yta.
 • Rainbow Aura Kvarts
  CVD-behandlad med guld och titan. Färg: Multifärgad metallisk.
 • Rose Aura Kvarts
  CVD-behandlad med platina. Färg: Ljust rosa nyans ibland metallisk.
 • Ruby Aura Kvarts
  CVD-behandlad med platina och ibland även guld eller silver. Färg: Djup hallonröd metallisk yta.
 • Smoky Aura Kvarts
  CVD-behandlad med guld och järnoxid. Färg: Guldmetallisk.
 • Sunshine Aura Kvarts/Sunset Aura Kvarts
  CVD-behandlad med guld och platina. Färg: Ljusgul metallisk till djupare ton (sunset).
 • Tangerine Aura Kvarts/Tangerine Sun Aura Kvarts/Melon Aura Kvarts
  CVD-behandlad med guld och järn. Färg: Guldorange iriserande yta i varierande ton.
 • Tanzine Aura Kvarts
  CVD-behandlad med guld och indium. Färg: Djupblå ibland metallisk.

Fler exempel

Här nedan ser du ännu fler exempel på äkta och oäkta Aura kristaller. De äkta ligger till vänster om de oäkta.

Lycka till!

Rose Aura till vänster och en falsk till höger.

Aqua Aura till vänster och falsk till höger.

apr. 16, 2023

Hej!
Jag hade länge undrat om aura stenar. Du har förklarat lätt och tydligt. Stor tack för informationen.
Hälsningar
Rosa

Rosa Morales.
nov. 15, 2021

ja, de kan – de jag sett vara “plastiga” MEN, dessa billiga “mer oseriös” kan man få äkta, har fått mig veterligen 3 oäkta, samtliga andra är naturstena. Bara man är medveten om risken. Vill man vara helt säker, så är våra Svenka sidor, säkraste val.

Bra med tips, så man verkligen kan kolla.
Fråga kan man testa på detta sätt gällande alla sorter, elr hur ska man annars kolla, om man vill vara helt säker.??
De jag hr som inte är äkta, ska jag lägga som dekor ute, koloni, balkongen, så kan man lägga på te.x en grac osv…(tips)
Bra om svar även kmr p mail, så jag inte missar svaren, har ju funderat en hel del kring detta med falska kristaller…/ mVh

jeanette

Lämna en kommentar