Miljö och etik

Våra värderingar

Vår planet är en vacker plats. Att stryka handen över jorden, gå barfota i gräset, höra fåglarna kvittra eller att vila blicken på en vacker solnedgång är bara några få saker som kan få vem som helst att beundra det vackra som finns på just vår jord. Att hålla i en kristall och förundras över hur naturen har skapat något så vackert, det är magi.

 


  

Etik & Miljö

När det kommer till kristaller och jorden behöver vi också uppmärksamma det etiska och miljömässiga perspektivet.

En stor missförståelse vi ofta ser i media är att alla stenar flygs hit och att man skadar vår planet när man köper kristaller och stenar. Detta stämmer förvisso när enskilda individer beställer på till exempel e-Bay, Amazon eller Etsy från butiker på andra kontinenter. Dessa stenar kommer hit med flyg och har en stor miljöpåverkan. Detta är absolut inget vi rekommenderar.

Vi undviker flygfrakt och köper därför in större partier som kan skeppas hit i stora fartygscontainrar (minsta vikt är 500 kg för sjöfrakt). För att kunna göra det samarbetar vi med en handfull leverantörer i Europa och slipper därför själva att resa världen runt. Stenarna transporteras över haven med fartyg och sedan med lastbil ända fram till dig. Det är väldigt sällan vi använder flygfrakt eller flyger själva. Vi gör våra inköp hemifrån.

Vi besöker till exempel en av våra Svenska samarbetspartners ett par gånger om året för att gå igenom en last på sisådär 20 ton stenar som rest över haven några månader. Detta innebär att vi måste vara väl förberedda och planera inköpen för flera månader framåt. Det är också därför en sten kan vara slut i webbutiken en längre tid, vi vill helt enkelt inte göra småbeställningar som skickas med flyg. Vi väntar in fartyget.

Hur är det med arbetsförhållandena i gruvorna då? Ja, här blir det svårare. Våra samarbetspartners har strikta riktlinjer att utgå ifrån och vi accepterar inga barnarbeten och kräver bra arbetsförhållanden och rättvisa löner. Eftersom vi samarbetar med ett fåtal samarbetspartners som har skapat en mycket god relation med sina inköpskanaler så har vi ganska god insikt i förhållandena vi köper från.

Ett annat vanligt missförstånd är att utgrävningen av de kristaller vi säljer orsakar stora sår i moder jord. Visst gräver man efter kristaller men en stor del av kristallerna ligger faktiskt på markytan om man vet vad man ska leta efter.

Naturligtvis grävs det också men de stora jättehålen som syns ända från rymden är gruvor där man gräver efter malm, koppar, silver, guld och mineraler till industrin. Visste du till exempel att mobiltelefoner är förknippat med en av världens värsta industrier för barnarbete. Batterier som innehåller Kobolt och Litium till elektronikindustrin bryts ofta under farliga förhållanden med barn som utnyttjas. Här kan du läsa mer
Så vill du skapa en förändring kan du sluta använda mobiltelefon och ställa krav på rättvisemärkta elektronikprodukter.

De stenar som hamnar på marknaden för oss kristallsamlare är ofta restprodukter från ådror som hittas i dessa jättegruvor. Till exempel så utvinns turkos, azurit och malakit ofta ur nedlagda koppargruvor som storföretagen tömt på koppar.

Sedan florerar en mängd information i sociala media som man får ta med en nypa salt. Ett tag var det Lapis Lazuli från den största källan i Afghanistan som var utsatt och som påstods ha tagits över av IS och att stenarna därifrån därför var en ny ”blodsdiamant”, detta var inte riktigt sant. Vi talade med en källa som bor i området och det är sant att IS finns i området och att de försökt kapa gruvan men man stängde istället gruvan helt hösten 2019 just för att undvika detta och nu bevakas den tills IS lämnat området. De Lapis Lazulisom finns i handeln idag från det områden är därför de som finns på marknaden och det bryts inga nya på obestämd framtid. Men gruvan är inte i drift och det är ingen “blodsdiamant” som många påstår.

Påståenden kommer ofta från sajter som lever på att skapa rubriker hur osanna de än är och när många skriver samma sak tenderar det tyvärr att bli sanning för många som läser det.

Men, med det sagt så finns det mycket kvar att önska för att få sten och mineralbranschen rumsren och det är bra att vi fortsätter ställa krav. Hur fantastiskt vore det inte med rättvise- och miljömärkta kristaller? En önskedröm!

 

Plastfritt, ekologiskt, fairtrade och veganskt

Det finns fler miljöaspekter att ta hänsyn till och även etiska. Vi tar helt avstånd från djurindustrin som orsakar ett oerhört lidande för oskyldiga djur världen över och därför hittar du inga animaliska produkter i vår butik som exempelvis fjädrar, läderremmar, snäckskal osv.. De enda animaliska produkter som finns är fossiler efter djur som dött en naturlig död för tusentals år sedan.

Och plast. Världen behöver inte mer plast! Våra förpackningar ersätts mer och mer av miljövänliga alternativ. Sedan en tid tillbaka förpackar vi våra stenar i påsar som är tillverkade av ekologisk och nedbrytbar majsstärkelse och innehåller ingen plast. De är dessutom är komposterbara. Syftet med dessa påsar är dels att fungera som stötdämpande emballage men är också ett sätt för oss att märka upp stenarna så att du ser vilken sten som är vilken utan att behöva gissa.

När vi skickar paket till dig så förpackar vi i återvunnet pappersmaterial. Ibland får du plast i lådan men då är det plast vi återanvänder från våra leverantörer. Vi har slutat helt med att köpa in plastemballage själva.

Vi har också tagit fram egna bomullspåsar med tryck. Dessa påsar får du ofta när du köper ett av våra kristallkit och påsarna är av ekologisk bomull som är fairtrade och miljömärkta. Du kan därför bära dem på dig med gott samvete och utan att oroa dig för rester av besprutningsmedel.

Vi tror nämligen att all energi sätter spår överallt i sin omgivning och det är vår övertygelse att kristaller som plockats av en person som mår bra och bomull som odlats utan gifter och som skördats, vävts och sytts av människor som arbetar under drägliga förhållanden sätter spår i den produkt du får i din hand. Den energi som uppstår i ögonblicket när livet tas från ett djur sätter ett destruktivt avtryck, och denna energi stannar kvar i föremålet, länge.

Vi tar helt avstånd från allt detta men som du kanske förstår så har vi mycket arbete kvar och vi arbetar ständigt med att förbättra. Vår ambition är att bli en helt etisk, ekologisk, vegansk och plastfri butik. Vi tror nämligen på att enskilda individer kan skapa en förändring och att förändringen börjar hos oss själva. Vägen dit är lång men även med små steg kommer man fram till slut. En produkt som ingen köper kommer inte att finnas på marknaden, så ansvaret ligger hos varje enskild individ.

Ta hand om dig, om vår planet och alla dess invånare, tillsammans är vi starkare.

/Team Kristallakademin