★ GÅ VÅR STORA KRISTALLKURS, FRÅN 850 KR I MÅNADEN ★ ★ Gå vår stora kristallkurs, från 850 kr i månaden ★

Alla blogginlägg

Så här jordar du dig, tre olika sätt

Så här jordar du dig, tre olika sätt

Kristaller och jordning

Vi skulle vilja ta upp lite om det här med att jorda sig. Vad innebär det egentligen och hur gör man? Gitte skrev ett inlägg på Facebook och Instagram för ett tag sedan där hon tipsade om stenar som jordar och fick flera frågor på inlägget, bland annat hur man gör när man jordar sig och hur man ska använda stenarna för att göra det. 

Jordning är ett ord man ofta stöter på i spirituella kretsar/grupper och du har säkert läst om det flera gånger men vad innebär det egentligen och varför är det så viktigt?

Idag lever vi mycket uppe i ”våra huvuden”, vi stressar för att hinna allt vi ska och när vi kopplar av så gör vi det framför tv’n eller datorn. Vi lyssnar på radio, spotify eller ljudböcker under tiden eller när det är för tyst och mobilen är alltid nära och alltid på. Det är naturligtvis inte så här för alla, men för flertalet av oss. Eftersom vi ständigt är ”på” så arbetar hjärnan konstant med att bearbeta all ny information, planera, ta in, bearbeta osv. Med andra ord, vi lever konstant uppe i våra huvuden.

Att jorda sig
Jordning handlar om att koppla ner, om att balansera kroppen och återföra all den överaktiva energi som pågår i uppe huvudet ner till jorden. Jordning är nyckeln till välbefinnande och nyckeln till andlighet. Det handlar om att vara närvarande i nuet och fullt medveten och om förmågan att kunna njuta av det som händer här och nu. Det handlar om känslan av att vara i total balans och om att vara trygg i den du är och tillfreds och nöjd med det du har. Du känner att du har kontrollen vad som än händer.

Fyra viktiga chakran

När man jordar sig så finns det fyra chakran man kan tänka på; baschakrat, jordstjärnechakrat och chakrana under fotsulorna.

Rotchakrat
har sin placering vid ryggradens slut. Chakrat påverkar njurarna, tarmarna, ryggraden och binjurarna och är förknippat med överlevnad, rädslor och den fysiska identiteten. När detta chakra är i balans känner man sig stabil och jordad, har fysisk hälsa och man känner tillit och känner att man lever i överflöd.

Jordstjärnechakrat
finns ca. 30-45 cm under fötterna. Chakrat sammanlänkar kroppen och själen till den magnetiska kärnan i vår planet och jordar kroppens övriga sju huvudchakran och kan ses ungefär som rötterna på ett träd. Chakrat är centrum för det undermedvetna och här finns nycklar till tidigare liv, karma och ursprungets DNA. När detta chakra är i balans finns balans mellan den eteriska kroppen och den fysiska världen. En känsla av att vara i kontakt med sin inre potential och en känsla av trygghet.

Fotchakrana
har sin placering strax under fotsulorna där fotvalvet och framfotens trampdyna möts. Vi har alltså en på var fot. När detta chakra är i balans känner man sig jordad och att man står stadigt både fysiskt och psykiskt, man känner ett lugn och en trygghet, vishet och har en inre guidning.

Obalans i chakrana

När alla dessa fyra chakra är i obalans, det är då man ”går in i väggen”. Man blir splittrad och totalt sönderstressad. Man kan inte tänka klart och man varvar aldrig ner ordentligt. Kroppen börjar ge fysiska symptom och försöker kompensera och i värsta fall börjar den stänga ner. Men Lyckligtvis så går det i de flesta fall inte så här långt. Man lyckas få tillbaka balansen i alla fall för stunden. Även om alla fyra chakra kan vara i obalans samtidigt så kan de vara det i lite olika stadier och detta visar sig ofta genom olika symptom.

Obalans i baschakrat skapar rädslor, brist på disciplin, rastlöshet, undervikt, mentalt icke närvarande, man känner sig tung, trög, monoton, har övervikt och är materiellt girig.

Obalans i jordstjärnechakrat visar det sig genom en känsla av allmän obalans i form av yrsel, svindel, matstörningar och blodcirkulationsproblem samt fysiska problem i benen, höfterna, bäckenet, fötterna, knäna och anklarna.

Obalans i fotchakrana är ofta kopplat till jordstjärnechakrat och skapar vilsenhet och förstärker känslan av både obalans i form av fysisk yrsel och sinnesmässig obalans.

Att återta balansen

Även om du inte känner igen några av de symptom jag skriver om som kan vara tecken på obalans så kan det ändå vara bra att regelbundet jorda sig för att aldrig hamna i det där läget där man slås ur balans och känner du igen några av symptomen så är det bra om du gör något åt den innan symptomen hinner förvärras!

Det finns en mängd olika sätt man kan göra för att jorda sig men jag ska försöka beskriva de metoder vi själva använder. Prova gärna att göra en av övningarna i 40 dagar i sträck för då får både sinne och kropp störst utbyte av det och du kommer känna dig som en helt ny människa efteråt, men orkar du inte så många dagar i sträck så gör vad du kan, en vecka är bättre än ingen alls.

Krama ett träd!

Du behöver ingenting alls för att göra detta men om du vill kan du gärna lägga en trädagat eller mossagat i fickan eller bh’n eftersom den stärker kontakten med naturen.

Gör så här

Gå ut i skogen och ställ dig vid ett stort träd. Ta gärna av dig skorna för då låter du dina fotchakran komma i direktkontakt med jorden under dig.

Omfamna sedan trädet och när du gör dig så försök föreställa dig att du blir ”ett” med trädet och att det växer ut rötter under dina fötter likt rötterna på trädet du kramar om. Stå så länge du har lust men inte längre än du orkar. Det ska göras med glädje och du vill inte överföra din motvilliga energi till trädet om du tvingar dig till att stå kvar. Du står i trädets aura så respektera den.

Känns det konstigt att krama trädet kan det vara så att du först behöver be trädet om lov att få ta del av dess aura, så gör det på ett sätt som känns naturligt för dig. Och strunta i om någon ser dig!

"Några jordande stenar: Magnetit, hematitrökkvarts, svart obsidian, svart turmalinshungit, jet, pietersite, granat, sugilit och charoite.

Jordande stråle

För att kunna göra nästa övningar behöver du ha några jordande stenar. De behöver inte vara av samma sort, bara de är jordande. Exempel på jordande stenar är: Magnetit, hematit, rökkvarts, svart obsidian, svart turmalin, shungit, jet, pietersite, granat, sugilit och charoite.

För att göra detta behöver du tre jordande stenar. De behöver inte vara av samma sort, bara de är jordande. Stå barfota utomhus om det är möjligt, helst i skogen men annars på gräs, sand, jord eller liknande. Måste du vara inomhus så se till att du i alla fall är barfota.

Gör så här

1. Ställ dig så att du står stabilt med benen höftbrett isär och så att hela fotsulan är i marken. Gunga gärna lite fram och tillbaka tills du hittar balansen ordentligt och du känner att du verkligen står stadigt.

2. Lägg en jordande sten mitt mellan dina fötter och håll en jordande sten i vardera handen.

3. Föreställ dig en energi som går från stenarna i dina händer genom hela din kropp och ner till dina fötter och föreställ dig att denna energi växer ut som små trådar från dina fötter till stenen du har mellan dina fötter.

4. Föreställ dig sedan att det bildas en stark stråle från stenen mellan dina fötter som skjuts rakt ner i jorden, ända ner till jordens inre kärna.

5. Föreställ dig att strålen och jordens inre kärna smälts samman och blir ett och att strålen ger dig ständig kontakt med jordkärnan.

Stå så länge du kan fokusera och avsluta genom att föreställa dig att strålen stängs av och att trådarna från stenarna uppslukas av din kropp. Trådarna är rester från jordens kärna och hjälper dig att bli kvar i jordningen när du fortsätter din dag.

Jordande Cirkel

För att göra detta behöver du ha minst fyra jordande stenar och helst ännu fler. I viden längre ner visar Gitte hur du kan göra.

Gör helst detta utomhus om du kan men om det inte är möjligt så går det bra att utföra inomhus också. Här är det bra om du har en kompass till hands, det finns kompass-appar till mobilen som man kan ladda ner. Vi föredrar att ställa in appen på den magnetiska nordpolen istället för den geografiska nordpolen för vi känner att det blir bättre då, men stressa inte upp dig över det om du tycker att det blir krångligt. Strunta i kompass om du inte orkar, huvudsaken är att du gör själva jordningen.

När du gör denna övning så ska du helst sitta i halvlotusställning direkt på marken eller golvet. Tycker du att det är obehagligt så går det bra att sitta på en kudde. Har du svårt att sitta så lågt så kan du använda en stol och sätta dig på den men se då till att du är barfota och att hela fotsulan ligger mot marken.

Gör så här

1. Välj ut en plats där du kan sitta och placera ut 4 jordande stenar riktning med de fyra väderstrecken. Lägg nu ut en jordande sten där du kommer att sitta vänd med ryggen och det är åt norr. Lägg sedan ut en sten som du kommer att ha framför dig och det blir åt söder. Lämna gott om plats så att du kan sitta utan att nudda stenarna. Lägg sedan ut en sten på var sida där du kommer att sitta, åt öst och väst. Lägg ut dem så att de bildar en osynlig cirkel trots att du bara har lagt ut fyra stenar.

2. Här räcker det egentligen med de fyra stenar du lagt ut men har du fler stenar så kan du gärna lägga ut dem också för då får du ett starkare energifält runtom dig. Lägg dem mellan de fyra stenarna du lagt ut så att de bildar en cirkel. Fördela stenarna jämnt runtom. Du får inte ha till exempel två stenar åt sydväst och tre åt nordost. Ta då bort en åt nordost så att du har två mellan varje av de fyra du först placerade ut. Har du en jordande sten över så håll den gärna i dina händer. Är stenen så stor så att du kan hålla båda händerna på den så gör du det, och är den liten så lägg stenen i din vänstra hand som du sedan låter vila i din högra.

3. Stig nu in i cirkeln och sätt dig tillrätta. Lyssna gärna på avslappnande musik om du vill men kan du sitta i tystnad så är det bäst.

4. Sitt bara i ringen och meditera så gott du kan och om du vill så kan du föreställa dig att stenarna runtom dig bildar en rund skyddande kupol över dig och sitt i den en stund men inte längre än 40-50 minuter för då finns risken att du blir nedstämd och det vill vi inte. 15-30 minuter är ganska lagom.

 

 

okt. 07, 2023

Har de någon betydelse hur stora stenarna i cirkeln ska vara?

Annfi
apr. 22, 2022

Hej Ingegerd, Då kan du göra det inomhus. /Gitte

Kristallakademin/Gitte
mars 24, 2022

Hur gör man när det är frost ute och man behöver jorda sig. Tack för svar

Ingegerd Svensson
mars 24, 2022

Hur gör man när det är frost ute och man behöver jorda sig. Tack för svar

Ingegerd Svensson
mars 24, 2022

Hur gör man när det är frost ute och man behöver jorda sig. Tack för svar

Ingegerd Svensson
mars 24, 2022

Hur gör man när det är frost ute och man behöver jorda sig. Tack för svar

Ingegerd Svensson
mars 24, 2022

Hur gör man när det är frost ute och man behöver jorda sig. Tack för svar

Ingegerd Svensson
mars 24, 2022

Hur gör man när det är frost ute och man behöver jorda sig. Tack för svar

Ingegerd Svensson
mars 24, 2022

Hur gör man när det är frost ute och man behöver jorda sig. Tack för svar

Ingegerd Svensson
mars 24, 2022

Hur gör man när det är frost ute och man behöver jorda sig. Tack för svar

Ingegerd Svensson

Lämna en kommentar