★ JUST NU 20% RABATT PÅ VÅR STORA KURS I KRISTALLHEALING ★ ★ Just nu 20 % rabatt på vår stora kurs i kristallhealing ★

Alla blogginlägg

Citrin - att vara eller inte, det är frågan

Citrin - att vara eller inte, det är frågan

Ser du skillnaden mellan citrin, gul kvarts och upphettad ametist (HTA, heat treated amethyst)?

Det har inte undgått många att det finns en kristall som heter Citrin. Är det då äkta citrin eller är det Ametist som blivit upphettad och som sedan säljs under namnet citrin? Många handlare vet inte eller undviker att tala om att den inte är naturligt skapad. Men visst finns det naturlig citrin att få tag på. Med kunskap undviker du att bli lurad och att undvika att spendera pengar på något du tror är äkta citrin men som inte är det. Vi sammanställer här lite bra att veta för att du ska kunna avgöra vad den gula sten du känner så för egentligen är.

Olika varianter av Citrin

Naturlig citrin är numera sällsynt och mer värdefull än övrig kvarts. Mycket av den citrin som säljs idag är värmebehandlad ametist (HTA) eller rökkvarts och har nästan alltid rödaktiga toner i sig. Brasilien är den absolut största leverantören av naturlig citrin men den hittas även på andra områden. Beroende på den omgivande geografiska sammansättningen så ger det olika nyanser på citrinen som bildas där. Naturlig citrin är klar kvarts med spår av järn. Järnet och jordvärmen ger den sin gula färg. Den är nästan lika klar som bergkristall och varierar i färg från blek-guld till djup champagne-gul. Kan misstas från lätt rökig eller klar kvarts. En vitaktighet i citrinen tyder sannolikt på värmebehandling. Den naturliga citrinen kan ha börjat som ametist men värme från närliggande magmatiska kroppar kan ha orsakat förändring/omvandling till Citrin.

Citrin tillhör Kvartsfamiljen, SiO2, dit även ametist, rökkvarts och rosenkvarts tillhör. Alla har på Mohs skala hårdhet 7

Gyllene Citronkvarts

Citronkvarts har en mer citronliknande och ljusare gul nyans än Citrin. Den gula färgen orsakas ursprungligen av spår av järn.

Mörk Citronkvarts

Mörk citronkvarts är kvarts som har bestrålats för att få fram en intensiv gul färg.

Palmiera, Madeira och Gyllene Citrin

Madeira Citrin är en brun-röd -orangeröd “citrin”
Palmeria Citrin har en ljus-orange färg
Gyllene Citrin
 har en gyllene färg

Prasiolit

Ytterligare en avvikare är prasiolit som ibland kallas felaktigt för “grön ametist” .

Skillnaden mellan naturlig citrin och ametist är oxidationstillståndet för de järnföroreningar som finns naturligt i kvartsen. Ametist innehåller järn och goetit som citrinen saknar. När ametist av mindre bra kvalitet, värmebehandlas (470-560 grader), hydrotermisk metod, förändras järnföroreningarna i kvartsstrukturen, det är de som orsakar ametistens lila färg. Dessa föroreningar bleknar och blir gul till röd/orange (citrin), grön (prasiolit, amegreen), eller färglösa. Dessa “citriner” kommer ofta från Brasilien, Argentina och Madagaskar.

Värmeprocessen kan förekomma naturligt eller syntetiskt. Den naturliga processen pågår genom tusentals år till skillnad från syntetisk uppvärmning som kan ta allt från några få sekunder upp till några timmar eller dagar. Skillnaden mellan citrin och citronkvarts är mättnaden och färgtonen. Se detta inlägg. 

Fler kristaller som liknar Citrin

Många handlare skiljer inte på färg utan använder benämningen “citrin” till all kvarts som är gul. Citrinen kan också vara förvillande lik topas, gul safir, heliodor (som är en gul beryll) och grossular granat. Här gäller det att ha ett tränat öga..

Tunna beläggningar av järnoxid på klar kvarts och som inklusioner av gult – limonit,  kan ge ett resultat som liknar citrinens och kan därför lätt förväxlas.

Ametrin förekommer naturligt men också i manipulerad form. Den framställs genom uppvärmning av ametist,  tills den blir citrin. En del av  Citrinen behandlas för att sedan omvandla en del tillbaka till ametist – genom att bombardera kristallen med betastrålning.

Har naturlig och värmebehandlad citrin samma energi? 
Nej. Förutom att båda är gula och kan användas i chakrahealing eller som färgterapi så skiljer sig energierna åt precis utefter vad som skrivits ovan. Eftersom det är olika mineralinnehåll i de olika “citrinerna” så är också energierna olika. Hurvida man sedan tycker om naturlig eller “tillverkad” är högst personligt. Skönheten är det inget fel på, de är otoligt vackra oavsett om de är naturliga eller upphettade. Principen är väl att ingen vill bli lurad att köpa citrin i tron att den är naturlig, när den är framställd av människan. Därför är det viktigt att skaffa sig kunskap för att kunna skilja dem åt.

Vem önskar sig inte rikedom och överflöd, glädje, ökad självkännedom och självkänsla som citrier kan ge? Dessutom omvandlar den negativ energi till positiv energi. Använd och jobba med Citrin och lär känna den du har. Helt enkelt ett måste i din medicinpåse…

/All lycka Helene

Lämna en kommentar