Alla blogginlägg

Hur ser man om en Citrin är äkta eller falsk?

Hur ser man om en Citrin är äkta eller falsk?

Spelar det någon roll om en citrin är äkta eller falsk?

Först lite fakta om hur citrin blir till.

Citrin är egentligen en ametist som utsatts för värme under en längre tid vilket gör att färgen skiftar från lila till guldigt gulbrun. I naturen går denna process oftast väldigt långsamt och färgen skiftar över en lång period. Precis samma process kan man göra i en varmare ugn genom att hetta upp ametister till 480 grader och uppåt. Ursprungsfärgen på ametisten och hur snabbt man hettar upp den och hur länge avgör hur färgen på citrinen kommer att se ut.

Här ser du ett ametistkluster som utsatts för olika behandlingar och fått olika nyanser.

Här ser du två ametistgeoder där den ena blivit värmebehandlad för att bli citrin.

Hur avgör man om citrinen är äkta eller falsk?

Först och främst så vill vi klargöra att alla citriner är äkta oavsett om de har framställts av Tellus eller av Homo Sapiens. Så istället skulle vi vilja kalla dem för naturliga och labbframställda citriner. Det ger en mera rättvis bild.

Det är inte bara citriner som man behandlar och manipulerar, det är vanligare än man tror att de påverkas så att de blivit molekylärt bundna, bestrålade, tumlade, skurna, polerade eller och som i citrinernas fall, värmebehandlade i ett labb.

Naturliga citriner har oftast nyanser av blekt gula och guldaktiga toner medan labbframställda har mer bärnstensaktiga, lite brända nyanser. Naturliga citriner är oftast också genomfärgade och har samma nyans i hela stenen medan labbframställda enbart har färg i spetsarna eller halva stenen.

Här ser du ett exempel på en naturlig citrin. Lägg märke till den jämna och lite bleka guldgula färgen.

Här ser du ännu en naturlig citrin som skapats av moder jord under lång tid. Lägg märke till hur jämn den är i färgen och hur “mjuk” färgnyans den har.

Detta ska vara en naturlig citrin. Vi är lite tveksamma på grund av den gula färgen men det är svårt att avgöra.

Labbframställda citriner är också lite mer porösa och ömtåliga än naturliga citriner eftersom molekylbindningen i kristallen försvagas lite under den plötsliga uppvärmningen. De blir med andra ord lite mer kantstötta än de citriner som moder jord har skapat.

Här ser du en garanterat labbframställd citin med stora färgskillnader från vitt till bärnsten.

Den här är lite svårare men detta är inte en naturlig citrin, den är faktiskt framställd genom upphettning i labb. Den gula färgen vittnar om det men det är oerhört svårt att avgöra!

Är det fortfarande en citrin?

Ja i princip. Eftersom färgen är lite gulare och mer intensiv och bränd på labbframställda citriner så vibrerar de också på en annan ljusfrekvens, men de tillskrivs fortfarande samma egenskap som en äkta citrin.

Jämför det med en helt vanlig ametist som ju kan fås i både ljuslila och i djup, mörk lila. De vibrerar på något olika färgfrekvenser men har fortfarande egenskapen av ametist oavsett hur ljus eller mörk färgen är.

En annan sak som vi på Kristallakademin har märkt med citriner är att de naturligt framställda har en lite mjukare energi än de labbframställda. Inte så konstigt kanske om man tänker på att de naturliga har fått sin egenskap under många, många år och de labbframställda under några minuter.

Därför använder vi dem i lite olika syften. Vi väljer helst de labbframställda när vi vill ha ”action” NU, alltså när vi vill ha en reaktion och köra igång energin och de naturliga när vi vill ha en mer långsiktig och mjukare energi.

Hoppas det här inlägget gav lite klarhet kring citriner. Har du egna erfarenheter av citriner så lämna gärna en kommentar!

" Labbframställda citriner har samma egenskap som naturlig citrin. Det enda som möjligen skiljer, är färgen.

Lämna en kommentar