• FRI FRAKT till och med 19 maj ★ Vår stora kurs om kristaller - Just nu prissänkt 1000 kr!

Tigeröga

Primärt chakra: Solar plexus

Sekundärt chakra: Navel & tredje öga

Affirmation: Jag handlar med självförtroende, klarhet, rättvisa, entusiasm och styrka.

Extra kraftfull tillsammans med: Ametist, Bergskristall, Citrin, Rökkvarts, Chairoit, Serafinit, Falköga, Oxöga, Hematit och  Guldtopas.

Ängel: Ärkeängel Uriel

Stjärntecken: Tvillingarna, Lejonet, Vågen och Stenbocken.

Kristallnät: Sökare (Tri-/Hexagonal)

Kristallelixir: Endast indirekt (guldtrådarna i stenen kan innehålla spårmängder av asbest)

Ladda: Kan laddas i fullmånens ljus, nergrävd i sand eller jord och på ett ametistkluster eller en selenitplatta. 

Rena: Kan renas med ljud, med rökelse eller under rinnande vatten.

Mohrs hårdhet: 7

Falsk/äkta? Det förekommer ytterst sällan falsk tigeröga på marknaden då den är svår att efterlikna utanatt det syns. Det är också en relativt billig sten som finns i överflöd. Här kan du läsa mer om hur du identifierar en äkta tigeröga

Rå eller trumlad? Ska du bära stenen på dig eller sitta med den i handen så är trumlad eller polerad bäst. Man ser också stenens vackra egenskaper bättre när den är trumlad eller polerad.  Ska den stå i ett rum eller användas i ett kristallnät kan du använda både trumlade, polerade eller rå. Rå stenar har ofta lite starkare energi än de som har bearbetats men eftersom stenen innehåller spårmängder av asbest så bör den vara slipad eller trumlad om man ska hålla den i händerna. 

Fakta om Tigeröga

Tigeröga bildas när kvarts bildas över befintlig blågrå krokidolit och ersätter den så småningom helt. Krocidolit är en typ av asbestmineral, vilket innebär att dess sammansättning består av fina, täta fibrer. Dessa fibrer bildas i en parallell men ändå vågig orientering som ger den vackra effekt som är så karakteristisk för stenen. Under processen löses järnet i krokidoliten och fläckar kvartset, vilket ger den gyllengulbruna färgen.

Egenskap för Tigeröga

Tigeröga förenar jorden med himlens ljus och synkroniserar solens energi med jordens. Den resonerar med jordens frekvens och skapar stabilitet och dynamik. Den sägs skydda mot "Onda ögat".

Den hjälper den som söker klarhet genom att skärpa sinnena så att de olika detaljerna kan sammanfogas i ett slags mönster. Den kan också användas när saker tenderar att hända lite för snabbt för att få överblick över situationer som känns kaotiska och splittrade.

Den hjälper dig att övervinna rädslor och pusha dig till att utmana dina konstnärliga och kreativa talanger.

När en tigeröga placeras på solar plexus eller navelchakrat kan man genast känna vibrationer av högre energier som penetrerar och skapar en känsla av välmående. Det är en av de mest kraftfulla chakrastenarna eftersom den jordar samtidigt som den påverkar vibrationerna i de högre chakrana såväl som de lägre tack vare de gyllene strålar den sänder ut.

Det gyllene skimret symboliserar personlig styrka och kraft och förmågan att nå himlens kraft och förena den med jordens. Den hjälper oss att se genom föreställda begränsningar som hindrar oss att utvecklas. Det är en sten som kan hjälpa de som är tenderar att dagdrömma och som inte lever i nuet och som har svårt att manifestera sin vilja i handling.

Den sägs stärka kroppens fysiska förmåga och ge mod att prova något nytt. Används för att övervinna rädsla inför viktiga inlämningar, tävlingar, möten och offentliga framträdanden. Den sägs skydda mot andras negativa intentioner och hjälper att skärpa sinnena så att man ser detaljer man annars kanske missat och hjälpa genom att ge en överblick över situationer när saker händer för snabbt.

Tigeröga sägs stärka självkontrollen och på så sätt minska längtan efter fel mat samt minska behovet av överkonsumtion av mat, cigaretter, alkohol mm. Ett bra knep är att bära den på sig dagligen eller placera den på kylskåpet/skafferiet och där man vistas mest och vet att suget uppstår. 

Den sägs också minska ångest orsakad av ensamhet och otillräcklighet och stärka förmågan att uthärda saker som sker över lång tid som skapar stress.

Tigeröga är en sten för balans och som kan lugna spänningar inom familjer och relationer där meningsskiljaktigheter förekommer. Den bidrar till att skapa harmoni mellan människor med olika principer, religiösa övertygelser och tillvägagångssätt och hjälpa båda parter att hitta en gemensam grund. Det är en fantastisk talisman för professionella medlare och andra som går igenom svåra förhandlingar.

Tigeröga sägs stärka de manliga energierna och lär hjälpa män som har fertilitetsproblem, både fysiska och psykiska. Den sägs stimulera både testiklar och öka spermieproduktionen och livskraften hos spermierna.

Eftersom den stärker maskilin energi kan den också vara en bra sten för kvinnor som är i en ledarroll med könsrelaterade utmaningar och orättvisor och i hem där kvinnan är undertryck då den ger kraft och styrka att våga stå upp för sig själv.

Att använda tigeröga

Använd denna sten när du behöver hämta kraft och styrka inför något eller om du lever i en situation som känns hopplös. Du kan då gärna bära den på dig under en längre tid för att absorbera dess kraft men tänk på att låta stenen laddas då och då.

Har du missbruksproblem kan du bära den på dig eller ställa den i hemmet där du behöver den som mest och där du vistas mest. Ett tips är att meditera med den när suget är som jobbigast.

Kan var bra för barn som kämpar med självkänslan, placera den då utom räckhåll i barnets rum och låt dess soliga energi ge kraft åt barnet. Äldre barn kan också bära den i fickan men tänk på att den absolut inte ska stoppas i munnen!

Används med fördel i kristallnät som syftar till att ge kraft och mod eller för företagaren som vill få hjälp med utmaningar och få kraft och mod att utveckas. Kan också gärna användas på ett altare och programmeras med en bön eller ett syfte.

Tigeröga passar också bra att bära som kraftsmycke och icon-smycke. Bär som halsband, hänge eller armband och liknande. 

Mer information

(länkar öppnas i nytt fönster)

Kristaller som tål vatten

Fem sätt att rena och ladda kristaller

Ladda kristaller under fullmånen

Skapa ditt eget altare

Kristallnät - Så här gör du

Naturliga eller slipade kristaller - vilket är bäst?