★ JUST NU 20% RABATT PÅ VÅR STORA KURS I KRISTALLHEALING ★ ★ Just nu 20 % rabatt på vår stora kurs i kristallhealing ★

Alla blogginlägg

Salkristallampor - fungerar de?

Salkristallampor - fungerar de?

Saltkristallampor – fungerar de?

Saltkristallampor har använts i århundraden för sina många hälsofördelar, men fungerar de verkligen? Vi bestämde oss för att ta reda på vilket och för att se om vi kunde hitta vetenskapliga bevis för att de fungerar på det sättet som säljarna lovprisar dem för.

Saltkristallampor ur ett vetenskapligt perspektiv

Saltkristallampor tillverkas av mineralet Halit som är ett hygroskopiskt mineral. Det som sker är att halit har den egenskapen att det kan ta upp molekyler av vattenånga ur luften och omvandla vattenmolekylerna till andra molekyler. I detta fall bildar negativa klorinjoner en bindning med positiva natriumjoner som frisätts i luften som en negativ jon. Denna kemiska process uppstår när haliten värms upp och den nya bindningen attraherar sedan positiva joner i luften och faller till marken som neutrala molekyler (källa).

 

Saltkristallampor och dess hälsofördelar

Saltkristallamporna sägs ha flera hälsofördelar och påverkar luftrören och sägs hjälpa om man har astma och allergier. Jonerna säga avlägsna kvalster, mögel, mjöldagg, cigarettrök, kemiska föroreningar, pollen etc. och eliminera elektrisk smog. De lär också hjälpa mot problem i bihålorna och stärker immunförsvaret. Vidare sägs de lindra migrän och minska stress och ångest.

Vilken saltkristallampa ska man då välja?

Lamporna säljs bland annat både som elektriska lampor och som värmeljushållare som ska värma upp lampan så att jonerna börjar frisättas. För att frisätta tillräckligt stor mängd joner måste värmen dock bli ganska hög och där räcker det tyvärr inte med ett vanligt värmeljus och inte heller en energilampa som avger låg värme (källa). Tydligen avtar joniseringen också när lampan blir torr och behöver därför stängas av tills den kallnat och blivit fuktig igen (källa).

Vad säger vetenskapen om hälsfordelarna kring jonisering och saltkristallampor?

Tja.. när det gäller saltkristallampor så har forskning visat att lamporna inte avger tillräckliga mängder joner för att påverka hälsan (källa), däremot visar forskningen dock att de avger joner som påverkar hälsan (källa).

Så.. saltkristallampa eller inte?

Vår slutsats är: fyll huset med saltkristallampor vet vi! Du får den mängd joner du får och litegrann är bättre än inget alls och kom också ihåg att Haliten i sig har många hälsofördelar och många användningsområden.

En liten varning dock!

Lite motsägelsefullt till vår uppmaning om att fylla hela huset med saltkristallampor så vill vi ändå betona arbetsvillkoren för de som bryter och förädlar halit. Gruvarbetare som gruvarbetare tänker kanske du men riktigt så är det kanske inte. Saltet är ytterst irriterande för huden om man utsätts för det under långa perioder och dagligen. 

Och vad ska jag göra åt det då kanske du tänker? Tja, en lösning är att inte köpa alls men en annan kan vara att fråga efter ursprung och arbetsförhållandena och ställa krav på handlarna så att gruvarbetarna får drägliga arbetsförhållanden. Kräv Fairtrade märkning helt enkelt!

Lämna en kommentar