★ GÅ VÅR STORA KRISTALLKURS, FRÅN 850 KR I MÅNADEN ★ ★ Gå vår stora kristallkurs, från 850 kr i månaden ★

Alla blogginlägg

Den Sista Häxan: En mörk epok i mänsklighetens historia

Den Sista Häxan: En mörk epok i mänsklighetens historia

Häxjakt och häxprocesser har länge varit en del av vårt kollektiva medvetande. Dessa mörka kapitel i historien har präglat vår syn på övertro, rädsla och förföljelse. Men vad hände egentligen med den sista häxan som avrättades? I detta blogginlägg ska vi fördjupa oss i berättelsen om den sista häxan och reflektera över det absurda i att en sådan tragisk händelse kunde äga rum.

Häxprocessernas tid

Under det sena 1400-talet och fram till det tidiga 1700-talet drabbades Europa av en masshysteri. Många kvinnor, och även några män, anklagades för att vara häxor och förknippades med ondska, djävulspakt och förbjudna trolldomskonster. Dessa anklagelser ledde till rättegångar och avrättningar över hela kontinenten. Trots att det inte fanns några bevis för att häxorna faktiskt ägnade sig åt övernaturliga handlingar, spred sig rädslan och förföljelserna som en löpeld.

Den sista häxan

Det är svårt att fastställa exakt vilken person som var den sista som avrättades under häxprocessernas tid. Eftersom dokumentationen från den perioden är bristfällig är det svårt att spåra de exakta händelserna. Men en av de mest kända och väl dokumenterade fallen är avrättningen av Anna Göldi.

Anna Göldi var en tjänstekvinna i den schweiziska staden Glarus under 1700-talet. Hon anklagades för att ha förgiftat en ung flicka som hon arbetade för. Det är viktigt att notera att denna rättegång skedde efter det att häxprocesserna hade avtagit i resten av Europa, och att häxanklagelserna mot Anna Göldi hade mer att göra med personliga rivaliteter och sociala spänningar än med övertro.

Rättegången och avrättningen

Anna Göldis rättegång hölls 1782 och var full av orättvisor och fördomar. Hon nekade till att ha förgiftat flickan, men domstolen var inte benägen att tro på hennes ord. Trots bristen på bevis och det faktum att det inte fanns några som helst samband med häxeri, dömdes Anna Göldi till döden. Den 13 juni 1782 avrättades hon genom halshuggning i Glarus.

Reflektion

Historien om Anna Göldi är både tragisk och upprörande. Att en människa kunde avrättas för påstådd häxeri så sent som på 1700-talet är svårt att föreställa sig idag. Det visar på de fördomar och den rädsla som präglade samhället vid den tiden. Häxprocesserna är ett mörkt kapitel i vår historia och påminner oss om farorna med masshysteri och förföljelse.

Den sista svenska häxan

Den sista svenska häxa som avrättades lär ha varit Anna Eriksdotter (Ersdotter) som föddes 1624, bosatt i Lista socken i Eskilstuna. Hon var känd som Sotpackan och avrättades för häxeri 1704 efter att ha anklagats för att ha "medelst trolldom och förgörning skadat Nils Jonsson där sammastädes till sin hörsel, syn och mun". 

Dödsstraffet för trolldom avskaffades 1734, den sista häxprocessen hölls 1757 (ingen blev dock avrättad) och dödsstraffet för satanspakt avskaffades 1779. Källa Wikipedia.

Avslutning

De häxorna som avrättades, Anna Göldi och Anna Eriksdotter i Sverige, representerar en smärtsam påminnelse om de orättvisor och brutaliteter som begicks under häxprocessernas tid. Genom att studera och reflektera över dessa händelser kan vi förstå vikten av att bekämpa fördomar och att vara vaksamma på de faror som kan uppstå när rädsla och övertro får fäste i samhället. Låt oss se till att historien om den sista häxan blir en varning om vad vi kan förlora när vi inte kämpar för rättvisa och mänskliga rättigheter.

Recommended products

Lämna en kommentar