★ GÅ VÅR STORA KRISTALLKURS, FRÅN 850 KR I MÅNADEN ★ ★ Gå vår stora kristallkurs, från 850 kr i månaden ★

Alla blogginlägg

5 sätt att rena och ladda kristaller

5 sätt att rena och ladda kristaller

5 sätt att rena och ladda stenar och kristaller

Många frågar hur man kan rena och ladda sina kristaller på bästa sätt, så här berättar vi om hur vi brukar göra energimässiga reningar som också lär laddar kristallen.

Varför kan man behöva rena och ladda stenar och kristaller?

När du får hem nya kristaller så är det inte säkert du vet var de varit, vem de har varit hos eller vad de tidigare har använts till. Kristaller sägs lagra och förmedla energier och dessa energier som kan ha kommit ifrån någon annan är det inte säkert att du vill ha. Det kan därför vara av vikt att "nollställa" sin kristall, så den enbart lär innehålla sin fina grundenergi och sina egna specifika egenskaper. 

Kristallen kan också vara väldigt ”trött” och utmattad när den kommer till dig och därför kan det vara bra att ta för vana att också ladda kristallen när du får hem den. Detta lär skapa fina förutsättningar för ett maximalt energiutbyte mellan dig och din kristall utan andra energier som stör.

Se vårt kristallkit: Rena & ladda kristaller 

1. Rinnande vatten

En enkel reningsmetod är att hålla kristallen under rinnande vatten, exempelvis i vattenkranen hemma, eller i en porlande bäck i skogen eller i havets blå böljor. Visualisera att vattnet sköljer bort all oönskad energi medan du håller kristallen under det rinnande vattnet och avsluta när den känns ren. Denna metod lär enbart rena din kristall. Skulle du önska att efter denna reningsmetod också ladda din kristall, kan ett tips vara att låta kristallen ligga framme i sol - eller månljus efteråt. 

Om du önskar använda dig av denna metod, kan det vara en fördel att titta så kristallen tål vatten (och salt om du renar i havet), de flesta av de "vanliga" kristallerna tål dock oftast både vatten och saltvatten en kort stund.

2. Månljus

I denna metod låter man kristallerna ligga framme i månljus, gärna utomhus (men det går såklart även bra i ett fönster). Det går bra under vilken måne som helst men fullmånen sägs ladda kristallerna bäst och även om det är molnigt. Till och med nymånen lär rena och ladda kristaller även om månen inte syns för blotta ögat. 

3. Kristallkluster

Denna metod innebär att man lägger kristallen/kristallerna på ett större kluster av kvarts som Ametist, Rökkvarts, Bergskristall eller Citrin. Vi brukar låta kristallerna ligga kvar minst en vecka när de är nyinköpta för att låta dem laddas ordentligt med energi. Även om denna metod både lär vara renande och laddande, så renar vi dem oftast även under rinnande vatten innan. Samma effekt sägs du få om du använder en platta av selenit, som du lägger kristallerna på. 


"Kristaller sägs lagra och förmedla energier och dessa energier som kan ha kommit ifrån någon annan är det inte säkert att du vill ha. Det kan därför vara av vikt att "nollställa" sin kristall, så den enbart lär innehålla sin fina grundenergi" 

 

4. Solljus

Denna metod innebär att man placerar kristallen i direkt solljus, gärna utomhus. Tänk dock på att många kristaller tyvärr bleknar av solljus, så vill du använda dig av denna metod kan det vara bra om du kollar upp ifall din kristall är en av dem. De flesta kristaller lär klara ett par timmar i solen utan att blekna, men ska inte ligga ute i dygnsvis eller vid flera upprepande tillfällen tätt på varandra. Prova gärna en av den andra metoderna emellan för minimera risken att kristallen falnar i färg. Om kristallen skulle blekna lär den ändå ha sina energier och egenskaper kvar. Tänk också på att vissa kristallformer kan reflektera solens strålar på ett sätt som utgör en brandrisk.

5. Jord och Sand

I denna metod placerar man kristallerna under jord eller sand. Denna metod använder vi främst på kristaller som känns extremt trötta eller kristaller som vi fått från platser där vi känt mindre önskvärda energier. Kristallerna som vi gräver ner och täcker för, får ligga där väldigt länge, i veckor och ibland månader. När vi sedan gräver upp dem så brukar de kännas magiskt rena och fyllda av energi!
Är detta en metod du vill prova att använda dig av, så rekommenderar vi den starkt men vill även passa på att nämna att det kan bli fuktigt i jord och sand, och där det kan vara av värda att se så din kristall klarar av att befinna sig i fukt/vatten en längre period. 

 

maj 09, 2023

Hur renar man enklast Blå Scheelite?
Hittar inget om det på nätet.
//Anna

Anna
okt. 02, 2022

Hej, när man gräver ner sina kristaller kan dom ligga i en liten låda eller ska dom ha direkt kontakt med jorden. Tänker på att det blir lättare att hitta dom igen om dom ligger i en burk eller liknande.

//Matti

Matti
apr. 22, 2022

Svar till Meja: Ja det kan man om kristallen tål vatten och salt. Om du är osäker så är det bättre att rena med rökelse eller lägga dem i månljus. /Gitte

Svar till Sofia: Så spännande! det har vi aldrig testat :) Tack för tipset! /Gitte

Svar till Anna-Josephine: Oj så tråkigt. Selenit är lite känslig för fukt men den är inte förstörd och kan användas precis som vanligt även om den blivit lite mattare. Lycka till! /Gitte

Kristallakademin/Gitte
mars 24, 2022

Kan man lägga sina kristaller i en skål blandat med vatten och salt för att ladda dom.

Meja
mars 24, 2022

Min pojkväns änglaguider gav oss rådet till att de stenar (som tål vatten) och som vi laddar i solen, skulle strös över med salt och sprayas över med vatten för att på så sätt ladda upp kristallerna snabbare och mer kraftfullare! Och det har faktiskt funkat!

Vi har inte frågat guiderna om varför detta fungerar så bra, men vi antar att det delvis har att göra med vattnet som reflekterar ljuset. Precis som man blir kraftigare brun när man solar i poolen/havet än på land 🙂

Hälsningar Sofia

Sofia
okt. 25, 2021

Heej! Hade en orange selenit i bh:n som ja såg sen inte tålde vatten eller fukt, den tappade lystern. Är kristallen “förstörd” och verkningslös nu eller funkar den fast den fått lite skönhetsfel?

Anna-Josephine

Lämna en kommentar