• FRI FRAKT till och med 19 maj ★ Vår stora kurs om kristaller - Just nu prissänkt 1000 kr!


Information om Ametist ♡

Ametist sägs vara en lugnande och läkande kristall som kan användas för healing i både kropp och själ. Ametist är en lila variant av mineralet kvarts som oftast kommer från Brasilien, Uruguay och Madagaskar men som finns i stora delar över världen, även i Sverige.

De finns även en ny form av kristall som liknar ametist som hittats i Patagonien som är en rosa variant. Den har ännu inte helt identifierats, och varför den har denna rosa ton är ännu svårt att urskilja. Troligtvis är det från olika järnhalter i marken. Det råder delade meningar ifall denna form av kristall ska heta rosa ametist eller om den möjligtvis skulle heta något med kvarts. Vi har valt att kalla den för rosa ametist.

Ametist bildar naturliga kristallspetsar som sitter i små täta samlingar, som geoder och kluster. De kommer även i rå bitar och trumlade och polerade kristaller. Vi har flera kombinationer och former av ametist ♡ såsom EMA-ägg, chipsarmband, mindre och stora kluster, formade kluster i halvmåne och mycket mer. De har en underbar färg och är magiska att titta på!

Med deras magiska utstrålning och deras härliga egenskaper är detta ofta en favorit hos kristallälskare.

Ametist fungerar utmärkt att använda för skapandet av kristallnät, kristallelixir och kristallvatten. Ametist är en tålig kristall (Mohrs hårdhet 7) som kan renas och ligga i vatten. Oftast är det polerade och trumlade kristaller och stenar av ametist som läggs i vatten. Kluster och geoder kan vara vassa och är ofta mer sköra, där det i värsta fall kan lossna mindre kristallbitar och ska därför inte ligga direkt i vatten. 

Ametist är sägs vara extra kraftfull tillsammans med ametrin, bergkristall, rosenkvarts och rökkvarts.

Ametist kan laddas i fullmånens ljus, täckt eller nedgrävd i sand och jord eller också på en selenitplatta. Ametist sägs även kunna ladda andra kristaller, specifikt ametistkluster sägs ha denna underbara egenskap. Ametist i sin tur behöver därför inte laddas speciellt ofta.

Ametist kan renas med ljud, rökelser, i salt, i jord eller också i vatten – tänk på att vara extra försiktig med dina klusters och geoder och låt inte dessa ligga i vatten. Det finns tyvärr också en möjlighet att om klusters och geoder renas med korn av salt och jord att detta kan vara svårt att få bort. Därför rekommenderar vi att rena klusters och geoder med ljud och rökelser.


För att få mer information kring att ladda och rena kristaller kolla vår blogg: Fem sätt att rena och ladda kristaller

Här finner du även information kring chakra, stjärntecken, änglar, kristallnät och kristallelixir