★ GÅ VÅR STORA KRISTALLKURS, FRÅN 850 KR I MÅNADEN ★ ★ Gå vår stora kristallkurs, från 850 kr i månaden ★

Häxapoteket

Rosmarin

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Rosmarin är en ätbar ört och kryddväxt som kan användas både för invärtes och utvärtes bruk. De har flertalet hälsofrämjande och medicinska egenskaper. Det är absolut en ört man vill ha hemma i sitt häxapotek! De går dessutom att odla både inne och ute (bör tas in till vintern) och ger en härlig och mysig doft. Dess vetenskapliga namn är Rosmarinus officinalis som innebär att det är en ört för medicinsk användning. Officin är ett gammalt namn för apotek och Officinalis står i de örters och växters vetenskapliga namn för att de sägs ha betydelsefulla medicinska fördelar.

Rosmarin betyder havets dagg eller också dagg från havet och syftar ofta till dess naturliga växtplats nära havet. Växten odlades redan under antiken som medicinalväxt och förknippas med kärleksgudinnan Afrodite och anses vara ett afrodisiakum. Rosmarin har länge använts för att skydda kärlek och dra till sig kärlek. Under antiken i Rom sägs det att man placerat en kvist med rosmarin i händerna på en person som skulle till efterlivet och där kvistar av rosmarin även brändes vid begravning som symbol för livet, döden och den eviga kärleken. I antikens Grekland använde man kvistar att bränna för att med hjälp av röken driva bort onda andar.

Magiskt sägs rosmarin kunna locka till sig goda krafter och naturväsen samt verka renande, beskyddande och lugnande. De kan t.ex. användas i bad och i te för att hjälpa till att ta bort ångest och stärka och rena din kropp och ande. 

Psst, ett tips, gnid in färsk rosmarin på din hud innan du beger dig ut i naturen - detta lär nämligen avskräcka fästingar och mygg.

Lämna en kommentar