★ GÅ VÅR STORA KRISTALLKURS, FRÅN 850 KR I MÅNADEN ★ ★ Gå vår stora kristallkurs, från 850 kr i månaden ★

Häxapoteket

Frankincense

Frankincense (Boswellia sacra) 

Frankincense ibland även kallad Olibanum är kåda/harts från rökelseträd, ofta de indiska rökelseträden (Boswellia Serrata) eller de så kallade äkta rökelseträden (Boswellia sacra). Olibanum är ett aromatiskt harts från trädet Boswellia frereana eller Boswellia sacra. Kärt barn har många namn och ja, det kan bli något förvirrade, men oavsett så kommer alltså frankincense från harts/kåda av ett underbart träd. Frankincense har användas som och i rökelser i flera århundraden tillbaka och är ofta väldigt väldoftande. Ökenträdet Boswellia Serrata som också tillhör familjen beskrivs som en indisk ört, där kådan sedan en lång tid tillbaka har används som naturlig smärtlindring och stöttning vid ledbesvär. Det beskrivs som vätska som extraheras från trädet och sedan torkas till gummiliknade bitar - som man sedan kan äta. Studier har visat att örten är säker att förtära men att det inte rekommenderas för gravida kvinnor. Kådan finns bland annat i ett par kosttillskott och naturläkemedel i Sverige. 

Frankincense i eterisk olja destilleras från kådan och sägs vara en av de värdefullaste oljorna inom aromaterapi. Oljan har bland annat använts genom årtusenden för dess djupt avslappnade doft och är även en av de äldsta eteriska oljorna. Oljan tros haft en viktig roll både religiöst och medicinskt. Det sägs bland annat att Olibanum/Frankincense var en av de gåvor som de tre vise männen gav Jesusbarnet och att rökelsen än idag används i kyrkor runt om i världen. Oljan har även används som luftrening vid pesten och där man funnit rester av frankincense (harts) vid olika platser där det tros utförts spirituella ceremonier och ritualer. 

Frankincense passar bra till meditation, yoga och exempelvis stunder av mindfulness. Den eteriska oljan sägs verka lindrande för känslomässig stress och vara antiinflammatorisk, milt antiseptiskt och sammandragande. T.ex. används oljan inom hudvård då det sägs mota hudens åldrande och reparera huden.

I moderna magiska traditioner används rökelse ofta som en renare. Där man bränner harts för att rena ett utrymme eller använder de eteriska oljorna för att smörja på ett område som kan behöva renas. Frankincense tros ha en stark vibrationsenergi och blandas därför ofta tillsammans med andra örter för att ge dem en magisk boost. 

Lämna en kommentar