★ LÄR DIG PENDLA - KLICKA HÄR ★ ★ Lär dig pendla - Klicka här ★

Häxapoteket

Mandarin

Mandarin (Citrus reticulata, Citrus nobilis)

Mandarin även kallad småcitrus är en söt och mindre citrusfrukt. Idag odlas mandariner främst i Kina, Spanien och Brasilien, och i Kina förekommer en äldre traditionen med att dekorera hem och trädgårdar med mandariner och ge bort dem som gåvor till nära och kära under det kinesiska nyåret. Mandariner innehåller bland annat C-, B-, och A-vitamin, fiber, kalium samt karotenoider, vilket gör att de förekommer inom både kinesisk läkekonst och inom folkmedicin runt om i världen. Exempelvis sägs mandarin vara bra för benstomme, muskler, hud, hår, tandkött, synen och mota infektioner, tidigt åldrande och ha antibakteriella samt antiinflammatoriska egenskaper. Detta kan främja sårläkning, förbättra immunförsvaret, fungera slemlösande, lindra magsmärtor och förhindra virus- och bakterieinfektioner. Denna småcitrus frukt sägs även kunna sänka blodtrycket, förebygga hjärt-och kärlsjukdomar och främja en väl fungerande matsmältning. Mandarin kan användas för såväl terapeutisk som medicinsk och magisk användning. Hela frukten inklusive skal kan användas och förtäras för dess nyttigheter. 

Magiskt kan frukten t.ex. torkas och användas i olika spells och spell bags men även användas färsk som extra magi i matlagning eller bakverk. Ett tips är att ta vara på skalet och strö i både mat och spells för inspiration och dess rogivande och upplyftande kraft! 

Mandarin har en blommig, varm och söt citrus doft. Eterisk olja av mandarin passar alla hudtyper och lär bland annat verka uppstramande på huden, vara starkt uppfriskande och ge energi till både kropp och sinne. Mentalt och andligt sägs doften verka lugnande, rogivande och upplyftande såsom att förbättra humöret och ge kreativitet, främja god sömn samt lindra nervositet och rastlöshet. Magiskt kan doft och olja av mandarin ge uppvaknande och inspiration, försiktigt väcka kropp och ande samt hjälpa till att ansluta till likasinnade själar. Oljan sägs också kunna koppla oss till vårt inre barn och vara en ängladoft.

Lämna en kommentar