★ JUST NU 20% RABATT PÅ VÅR STORA KURS I KRISTALLHEALING ★ ★ Just nu 20 % rabatt på vår stora kurs i kristallhealing ★

Häxapoteket

Ek

Ek (Quercus spp.)

Ekblad, ekbark och ekollon går som många andra av våra växter och träd långt tillbaka i historien. I antikens Europa sågs eken vara det heligaste trädet. Idag men även historiskt anses eken vara både helig och vara ett träd som är laddat med magi. Trädet lär ha använts för att tillverka flertalet magiska verktyg. Bland annat sägs en påle av ek, som man själv skapat, kunna döda vampyrer.

Ekbark kan och har använts för att lägga på sår för lindring och för dess antiseptiska egenskaper. Kan användas på kompress och som tvätt på exempelvis mindre brännskada, eksem och svamp. Barken kan även användas i dekokter, där barken sägs vara starkt sammandragande, antiinflammatorisk och lindra vid magkatarr. Magiskt tros barken vara verksamt mot avundsjuka och ont häxeri och kan ge styrka, tur, överflöd samt främja god hälsa och healing. Ekbark sägs även ge kraft och balans och kan hålla tjuvar borta med hjälp av att placera en bit bark i plånboken.

Bladen kan användas medicinskt både invärtes och utvärtes. Invärtes lär de stimulera hjärtverksamheten och verka blodtryckssänkande. Utvärtes kan infusioner eller färska blad av ek läggas på sår för att dra samman blodkärlen och påskynda läkning. Det kan även baddas på vid näsblod och sköljas av med vid olika hudinfektioner och infektioner i slemhinnor. 

Ekollon har också används som naturmedicin. De har rostats och kokats som kaffe som man sedan gett till barn med lungsjukdomar. Magiskt har ekollonet flertalet egenskaper och användningsområden. Bland annat sägs de kunna användas för att spå väder, bringa lycka, främja överflöd och sägs som hela trädet besitta stor styrka. I historier kan man finna att ekollonet beskrivs kunna förutspå framtiden - för att få en insikt i framtiden åts ekollonet. De har också placerats på fönsterbrädan för lycka och skydda mot blixtnedslag och använts av häxor i halsband för att skydda mot onda makter.

Ett litet häxtips är att plocka det första ekollonet du kan finna till hösten och bära den med dig. Detta sägs skydda dig från negativitet och attrahera välstånd och tur. När våren sedan kommer kan du lämna tillbaka ditt ekollon till naturen och tacka för dess hjälp. 

❀ Om du vill använda dig av ekens naturmedicinska egenskaper ber vi dig göra detta med viss försiktighet. Ek i alla dess former ska inte användas invärtes i stora mängder under en längre tid och bör undvikas vid graviditet, amning och njur- och hjärtproblem. Innehåller höga halter av garvämnen. 

Lämna en kommentar