Kristaller som bleknat

Om en kristall tappat färgen eller bleknat av solljus, har den fortfarande kvar sin energi då?

Det korta svaret på den frågan är: JA!

Färgerna i en kristall orsakas av små molekyler som är ”färgladdade” och när atomens kärna har en s.k. färgladdning, dvs. en extra färgpartikel som i en ametist, så kommer fotonen från solen att slänga ut den här extra färgpartikeln när den träffar atomen, vilket ger en färglös eller neutral atom. Och om en foton träffar en neutral atom så kommer den antingen att reflekteras bort eller så kommer den att absorberas och alstra värme.

Det här innebär att när solens strålar träffar din kristall så sker en reaktion i kristallen som gör så att fotonerna slår bort färgpartiklarna i kristallen, vilket leder till en blekare kristall.

Egentligen skulle man kunna säga att de flesta kristaller bleks om de ligger vecka ut och vecka in i stekande sol men det finns några som bleks lite snabbare och som du bör tänka på att inte lägga någonstans där de utsätts direkt för solens strålar och de bör inte heller laddas i solen mer än väldigt korta stunder.

Kristaller som bleks av direkt solljus

Det finns säkert ännu fler, skriv gärna en kommentar om du saknar någon!

Tre ametister! Den mörka har legat inomhus i ett fat och de andra två har legat i varsin kruka utomhus i mer än ett år. Den vita har legat helt exponerad för solen och den andra lite i skuggan men alla tre är ametister och har haft samma färg.

Men har den då kvar sina egenskaper?

Ja absolut! Men bara i en lite annan form eftersom färgen har förändrats. Jag ser kristaller som små personligheter som alla har olika egenskaper även om de tillhör samma familj.

Bilden här ovan visar några exempel på detta. De är alla ametister och har