Äkta och oäkta Aura Kvarts

Har du svårt att se om en aurakvartskristall är äkta eller inte? Jag tänkte ge dig några knep på hur du kan se skillnad på en äkta och en oäkta!

Aurakristaller är kristaller som t.ex. Aqua Aura, Rose Aura och Angel Aura kvarts som oftast finns med klar kvarts som bas men också rosenkvarts och ametist och annat.

Alla Aurakristaller är tillverkade!

Först och främst så vill jag klargöra att samtliga Aurakristaller är tillverkade och finns inte i naturen. Aurakristaller är kvarts som man CVD-behandlar (CVD står för Chemical Vapor Deposition) och är en kemisk process där ett fast ämne fälls ut i en gasblandning för att överföras i en kemisk reaktion på ett annat ämne, i detta fall kvartskristaller.

Denna process får det fasta ämnet att binda sig med atomerna i kvartskristallen. Fasta ämnen som fälls ut kan vara bland annat guld, nickel, platina, silver osv. som alla ger olika färger på kristallerna.

När de tillverkas med CVD-behandling så har jag märkt att kristallen blir lite skörare än vanliga kvartskristaller och går i fler och mindre bitar om man skulle råka tappa dem och det är kanske inte så konstigt med tanke på den tuffa kemiska behandling de får genomgå.

På de som har CVD-behandlats förenas ädelmetallerna med molekylerna i kristallens yta, partiklarna lägger sig alltså inte bara utanpå. Kristallen får en helt annan yta än tidigare och den här molekylbindningen kan inte brytas, så den kommer inte att slitas bort hur mycket du än använder kristallen.

Det här är en dyr och omständlig process och de kristallern vi har i webbutiken köper vi in från en av de främsta tillverkarna på marknaden som inte tar några genvägar och det ser man på kristallerna. De har en helt fantastisk lyster!

Då kommer vi till de mindre seriösa tillverkarna. De som ska fuska och försöka få fram billigare varianter som liknar den CVD-behandlade men som inte alls har samma kvalitet och lyster.

Jag har köpt på mig några för att visa skillnaden.

På de billigare varianterna så använder man inte den dyra kemiska processen med ädelånga och oftast har man inte ens använt ädelmetaller. De är helt enkelt doppade i ett färg- eller oljebad och sedan har de fått torka.

Ibland kan man skrapa bort denna beläggning med en kniv vilket är helt omöjligt på de äkta eftersom molekylerna har förenats med varandra. Men ibland har man lyckats få ytan så pass hård även på de falska att beläggningen inte kan skrapas bort och då kan man testa med en nagelfil, ibland kan filen avslöja en falsk.

Beläggning som jag skrapat bort med en kniv avslöjar den falska Auran. Detta är bara en bergkristall som doppats i någon typ av färgbad.

Det kan vara väldigt svårt att se skillnad överhuvudtaget, som på dessa två. Den till vänster är äkta och den andra oäkta men väldigt lik. Men tittar man ordentligt så kan man se att den som är äkta har en annan lyster än den oäkta.

Ska man inte köpa de oäkta alls?

Jag tycker man ska göra precis som man vill. Gillar du de oäkta så spelar det ju egentligen ingen roll så länge du är medveten om att det inte är en s.k. Aura-kristall.

Ja, jag hoppas att du i alla fall blev lite klokare av detta och att du kan se skillnad i alla fall och slipper bli lurad. Scrollar du ner lite så hittar du en lista över alla Aura kvarts kristaller som finns på marknaden. I slutat ser du också fler exempel på äkta och falska kristaller.